Pentru a conduce în siguranță, orice șofer trebuie să știe atunci când se urcă la volan totalitatea semnelor de circulație. Astfel, conducătorii auto trebuie să afle că un nou semn de circulație o să fie introdus în Europa. Este vorba despre indicatorul rutier cu romb alb pe fundal albastru. Ce trebuie să facă șoferii atunci când îl văd pentru a nu încasa o amendă colosală?
Atunci când călătorim în țările europene este esențial să fim familiarizați cu regulile și semnele rutiere specifice fiecărei țări. Neînțelegerea acestor reguli și semne poate avea consecințe serioase, inclusiv amenzi substanțiale, cum ar fi cele aplicate pentru indicatorul cu romb alb pe fundal albastru.
(CITEȘTE ȘI: AMENDĂ PENTRU ȘOFERI, CHIAR DACĂ AU ACHITAT TAXA DE PARCARE. SITUAȚIA IVITĂ TE FACE SĂ IȚI LAȘI MAȘINA ACASĂ)
Un nou indicator rutier a fost introdus recent în Europa – în Franța. Este vorba despre indicatorul rutier cu romb alb pe fundal albastru. Până acum, indicatorul a fost deja plasat în Lyon, Grenoble, Strasbourg, Rennes, Nantes și în zona Parisului. Însă, în curând, acesta o să fie prezent în toată țara.
Ei bine, acest indicator indică benzi speciale pe care nu toți șoferii le pot utiliza. Mai exact, benzile marcate de acest indicator sunt rezervate taxiurilor, autobuzelor și altor mijloace de transport public. Potrivit informațiilor oferite, aceste benzi speciale pot fi utilizate, de asemenea, de mașinile electrice și de vehiculele care transportă mai mult de două persoane.
Șoferii trebuie să fie atenți, căci folosirea incorectă a benzilor marcate cu un romb alb pe un fundal albastru este sancționată cu amenzi usturătoare, de până la 135 de euro. De asemenea, conducătorii trebui să mai știe că nu pot păcăli regulile, căci vehiculele care le încalcă sunt supravegheate de camere inteligente care înregistrează numărul exact de pasageri din mașină.
Se pare că motivul introducerii acestui nou semn de circulație și implicit al noii benzi este protecția mediului. Indicatorul rutier cu romb alb pe fundal albastru încurajează utilizarea în comun a vehiculelor și, prin urmare, reducerea emisiilor de CO2.
De asemenea, și în alte țări există astfel de reguli pentru protecția mediului. De exemplu, în Statele Unite și Canada putem găsi semne rutiere pentru vehicule ecologice și carpooling. Iar în Germania, unele municipalități permit mașinilor electrice să circule pe benzile de autobuz.